Lesní pedagogika.cz

Menu

Smrk v kuchyni

Smrk ztepilý zná snad každý, ale málokdo ví, že je jednou z dřevin, které se používají v kuchyni. Můžeme jej konzumovat syrový, ale také se z něj vyrobit sirup, který zvyšuje imunitu, tiší bolesti svalů a kloubů a je výborný na průdušky.

Jeho příprava je jednoduchá. Od dubna, kdy smrk raší, nasbíráme dostatek čerstvých výhonů, které doma pod tekoucí vodou umyjeme. Poté skládáme do sklenice v rozumné vrstvě (ne víc než 5 cm), zasypeme cukrem, přidáme pár koleček citronu. Pokračujeme další stejnou vrstvou, dokud se sklenice nenaplní. Poté ji převážeme celofánem, zajistíme gumičkou a dáme na okno na sluníčko. Po 2-3 týdnech se z nálevu začne tvořit hustá šťáva, kterou scedíme přes tkaninu a v lahvi umístíme na chladné místo.

Pro zmírnění nachlazení stačí jedna lžička sirupu denně, hned při snídani. I u smrku platí zásada, že užívání se nesmí přehánět.

detail