Lesní pedagogika.cz

Tisková zpráva k Týdnu lesů 2019

Týden lesů 2019: Bez lesa nebude voda a bez vody nebude les!

Od 13. do 17. května 2019 slavíme Týden lesů. Letošním tématem této celorepublikové akce, jejímž cílem je ukázat veřejnosti význam lesů pro planetu i společnost, je Les a voda. Lesníci proto během května představují dětem i dospělým les jako inteligentní systém na zadržování vody v krajině, který nás chrání proti suchu. Zjednodušeně lze říci, že bez vody nebude les a bez lesa nebude voda v krajině. Chcete se o tomto vztahu vody a lesa dozvědět víc? Přijďte na akce v rámci oslav Týdne lesů 2019.

Na akcích vás uvítají lesní pedagogové (lesníci s pedagogickým vzděláním). Ti svou práci za uplynulý rok shrnuli u příležitosti Týdne lesů v čerstvě publikované výroční zprávě. „Jsem rád, že se v roce 2018 podařilo uspořádat 3 214 akcí pro více jak 330 tisíc dětí, což je o 12 tisíc víc než v minulém roce. Je to investice do budoucna,“ hodnotí aktivity lesní pedagogiky Tomáš Krejzar, ředitel Odboru koncepcí a ekonomiky lesního hospodářství z Ministerstva zemědělství.

V rámci Týdne lesů 2019 se veřejnost dozví, jak jsou les a voda propojeny. Stromy nasávají vodu z půdy, která se přes listy a jehličí vypařuje do vzduchu. Nad lesem se tím ochladí vzduch, ze kterého vzniknou dešťové mraky a následné lokální srážky vrátí vodu zpět do půdy. Z té ji stromy a další vegetace opět nasají a koloběh vody se stále opakuje. Platí tedy pravidlo, že dokud je voda, roste les, a dokud je les, v krajině je voda.

Pokud ale dlouhodobé sucho či nerozumné nakládání s půdou tento koloběh naruší, krajina se vysušuje, což v posledních letech vidíme na vlastní oči. Můžeme ale lesu my sami nějak pomoci? Jednoduchou radou je, abyste se v lese pohybovali jen po značených cestách, zejména pokud jedete na kole nebo motorce. Rýhy, které někteří cyklisté a motorkáři zanechávají v lese (zejména ty kolmo na svah), urychlují erozi půdy a při dešti zrychlují odtok vody z lesa. Napomoci lesu můžete i čištěním studánek, které v suchém létě osvěží lesní zvěř. Vodní zdroje maximálně chraňte – neparkujte u nich auta, neodhazujte u vody ani jinde v lese odpadky. Více informací o lese a vodě najdete na webu www.LesniPedagogika.cz.

Kontakt: Terezie Poláková, Nadace dřevo pro život; t.polakova@drevoprozivot.cz

detail